Uw EHBO-diploma is 2 jaar geldig. Ieder jaar wordt er gekeken naar de beste manier om goede zorg te verlenen. Daarom zit er een geldigheidsdatum op uw diploma. Laat uw diploma niet verlopen en zorg ervoor dat u vroegtijdig op cursus gaat. Eventueel kunnen wij u hieraan helpen herinneren.
FAQ Category: Algemeen
Iedereen kan een AED gebruiken of bedienen, ook al heeft u geen EHBO-cursus gevolgd. Het voordeel van een AED is dat elk apparaat een gesproken instructie geeft die precies vertelt wat u moet doen. Wilt u liever niet voor verrassingen komen te staan, dan is het misschien verstandig om wel een EHBO-cursus te volgen.
Is de AED gebruikt? Laat dan de elektroden van de AED vervangen. Deze zijn namelijk geschikt voor eenmalig gebruik. In sommige gevallen zijn de batterijen en / of accu ook aan vervanging toe. Dit is sterk afhankelijk van het AED dat u binnen handbereik heeft.
Dit is een Automatische Externe Defibrillator (AED). Wanneer blijkt dat iemand buiten bewustzijn is en niet meer ademhaalt, kan een AED helpen om het hartritme weer te herstellen. Het is een draagbaar apparaat die een elektrische schok geeft, ook wel fibrillatie. Hoe sneller u de AED kunt aansluiten bij een dergelijke situatie, hoe groter de kans is op overleving. Daarnaast kan het blijvende schade voorkomen.
Bij onverwachte situaties is het belangrijk dat er direct goede zorg verleend kan worden. Vanuit de Arbowet bent u een aantal zaken verplicht. Onder andere is verplicht dat u een EHBO-koffer binnen handbereik hebt, maar ook dat u een BedrijfsHulpVerlener (BHV) hebt opgeleid.
Bij EHBO leer je meer vaardigheden met betrekking tot het verlenen van eerste hulp, terwijl je bij de BHV naast het verlenen van eerste hulp ook leert om een pand te ontruimen en een beginnende brand te blussen.
Wat BHV precies inhoudt en welke vereisten daarvoor gelden, vindt u op BHV en Zo.
Het is vooral belangrijk om kalm te blijven en de rust te bewaren. Niemand heeft baat bij paniek. Hieronder in het kort de regels die u leert bij een noodsituatie:
Kijk om u heen en beoordeel de situatie. Eerste hulp verlenen betekent altijd dat u zelf veilig de zorg moet kunnen verlenen. Laat iemand anders 112 bellen voor professionele, medische hulp.
Controleer of het slachtoffer bij bewust zijn is en of deze nog ademt. Geef deze informatie door aan diegene die belt. Deze informatie maakt namelijk het verschil voor de telefoniste aan de andere kant.
Ademt het slachtoffer niet? Begin dan onmiddellijk met reanimeren. Laat de beller op de uitkijk staan voor de ambulance. Het is belangrijk dat zij gemakkelijk en snel te hulp kunnen schieten.
Hoe u moet handelen in een noodsituatie leert u tijdens een van onze EHBO-cursussen. Kennis van EHBO komt altijd ten goede voor uzelf en voor anderen.
Het is een afkorting voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. EHBO is de eerste en noodzakelijke hulp die iemand ter plaatse uitvoert. Dit is niet per sé een dokter en kan een omstaander zijn die een EHBO-cursus heeft voltooid. Er komt ten alle tijd een ambulance wanneer er sprake is van een situatie waarbij Eerste Hulp moet worden verleend. EHBO dient als eerste maatregel om de veiligheid van een slachtoffer te garanderen of de toestand waarin het slachtoffer verkeerd te stabiliseren.